Kétéltűmentés

A program 4+1 helyszínen működik 2009-től: Lábatlan, Tata, Tardos, Tarján külterületén Egyesületünk és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság aktivistái/munkatársai végzik a szakmai munkát, míg Ácsteszéren eszközökkel és szakmai tapasztalatunkkal segítjük a helyi iskolások, aktivisták munkáját.

A kétéltűek vonulásának kezdete előtt, kora tavasszal önkénteseinkkel a közút mellett terelőrendszert építünk ki. Az erős, 50 cm magas sűrű szövésű terelő hálókat leássuk, és karókkal biztosítjuk. A terelőhálót tűzőgéppel a karókhoz rögzítjük.

A gyűjtő vödröket az éjszaka a terelőrendszerhez érkező állatok ideiglenes fogságba ejtéséhez a terelő erdő felöli oldalára, nagyon szorosan a hálóhoz a földbe ássuk úgy, hogy a közlekedő állatok beleessenek. A vödrök egymástól max. 12-15 méterre kerülnek elhelyezésre.

A mentést, vagyis a terelőrendszer ellenőrzését, a kétéltűek összegyűjtését, és az úton való átszállítását a vonulási időben minden kora reggel és este (naplemente után) elvégezzük. Kézzel, egyesével óvatosan helyezzük át a kétéltűeket egy szállító vödörbe. Ebbe a tevékenységbe vonjuk be elsősorban az alsó tagozatos iskolásokat, óvodásokat. A határozásra és számolásra ekkor kerítünk sort. A gyűjtés során rögzítjük az állatok faj és egyedszámát is.

A vonulás végeztével a terelőrendszert lebontjuk, hogy később az állatok szabad mozgását ne akadályozzuk.

A 4 helyszínen 2009-től közel 100.000 kétéltűt és hüllőt segítettünk át a szaporodó helyekre.

Csoportvezetések során 1300 gyermek ismerkedett meg a kétéltűekkel és a rájuk leselkedő veszélyekkel.

Tevékenységek:

  • Terelőrendszer építése, bontása és szükségszerű karbantartások
  • Napi szintű kétéltű mentés
  • Csoportvezetések igény szerint

Támogatási területek:

  • Szakmai munka folytatása
  • Információs táblák kihelyezése 2 helyszínre (Ácsteszér, Tarján)
  • Terelő rendszer felújítása
  • Információs plakát készítése a Komárom-Esztergom megyei kétéltűekről

A programmal kapcsolatban tájékozódni tud az egyesület elektronikus postacímén, a szazvolgy@gmail.com címen, vagy a Facebook oldalunkon.