Tűzijátékmentes Tata

Elindult az önkéntesek toborzása

2023. április 18.

Mindenkinek jut feladat

Eredményes volt az egyeztetésünk az őrszolgálat működésének részleteiről. Minden pontban megállapodtunk, tisztáztuk, hogyan lehet a szolgálat mindenki számára átlátható és törvényes, a résztvevők számára pedig főként biztonságos. Megállapodtunk abban, hogy egy-egy jelentkezőtől mit várunk el, és a számukra kötelező képzésnek milyen ismereteket kell biztosítania. Tisztáztuk azt is, hogy a megvalósítás során hogyan működhet majd az együttműködés a rendvédelmi szervekkel. Egyetértettünk mindannyian a legfontosabb alapelvben: célunk elsősorban a meggyőzés és a példamutatás a járőrszolgálat során is.

Ennek eredményeképpen és szellemében elsőként a Zöld Kerekasztal civil szervezeteinek körében elkezdtük az önkéntesek toborzását a természetvédelmi szolgálatra. Levélben, kérdőívvel keresték meg tagjaikat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Vármegyei Helyi Csoportja és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Április végéig várják a jelentkezéseket a következő feladatokra:

  • Járőrszolgálat a rendvédelmi szervekkel közösen
  • Figyelő- és adatgyűjtő szolgálat önkéntes csoportokban
  • Szórólapozás
  • Természetvédelmi információs asztal rendezvényeken

Képzést biztosítunk

A jelentkezők az ősz folyamán vehetnek majd részt a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság polgári természetőr képzésén, valamint a helyi rendvédelmi szervek által biztosított oktatáson.

A képzés többek között a következőkre tér ki: etikai elvek az őrjárat során, hatékony, proaktív kommunikáció, konfliktushelyzet szakszerű kezelése, intézkedés, adatkezelés módja, lehetősége.

A Zöld Kerekasztal következő, májusi összejövetelének kiemelt témái a következők lesznek:

  • Ismeretterjesztés a helyi lakosság, különösen a fiatalok körében
  • Helyi vendéglátóipar bekapcsolódása a kampányba

Védd velünk a vadludakat - jelentkezz önkéntesnek!


Nem változik a tűzijátékozástól védett terület Tatán

2023. március 3.

Nem szűkül a rendelet területi hatálya

A résztvevők egyetértettek azzal, hogy az önkormányzat terve szerint a rendelet területi hatálya nem lesz kisebb, hiszen a csökkentése a tavon telelő madarak életét rendkívül zavarná.
A tűzijátékozásra megfelelő, alternatív területeket a szakértők a katasztrófavédelmi, rendvédelmi és természetvédelmi szempontok szerint fogják kijelölni, kiemelten ügyelve az érintett helyszínekhez közel lakók biztonságára és nyugalmára.
A résztvevők döntöttek arról, hogy valódi alternatívát kínáló programokat javasolnak a kiemelt időszakban, és azokat a rendelkezésükre álló eszközökkel népszerűsíteni fogják.

Közös akcióterv

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület (SZVTE) éves “Csendes szilveszter” munkacímű akcióterv-javaslatát a résztvevők egyhangúlag elfogadták. A koncepció része, hogy a lakosságot a korábbiaknál részletesebben tájékoztatják arról, miért fontos a Tatán élőknek a város páratlan természeti értékeinek védelme, és ebben milyen szerepet játszik az ünnepi időszakban a tűzijátékozás korlátozása.

Döntöttek arról is, hogy a természetvédők és a tatai rendvédelmi szervek közösen kidolgozzák az önkéntesek toborzásának és képzésének rendszerét a rendelet betartásához szükséges személyi állomány biztosítása érdekében.
Jó hír, hogy a helyi rendvédelmi szervekkel együttműködő önkéntesek képzéséhez szükséges szakmai és infrastrukturális feltételek adottak. A toborozást elsősorban a természetvédő civil szervezetek végzik majd. A szakszerű képzésükben a helyi rendvédelmi szervek is részt vesznek, hiszen velük együttműködve, és a jogszabályi, biztonsági előírásokat betartva kell majd segíteniük az önkénteseknek a rendelet betartását.

Az önkormányzat idén több témában egy nagyobb helyi közvélemény-kutatást szervez, ebben helyet kapnak majd a természetvédelmi tájékozottságra és arra vonatkozó kérdések is, hogyan gondolkodnak a tataiak a tűzijátékos rendeletről. A résztvevők előzetes várakozása az, hogy a természetvédelmet fontosnak tartó vélemények lesznek túlsúlyban.

A következő Zöld Kerekasztal március végén lesz, az önkéntesek toborzása áprilisban indul.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület logója
Százvölgy Természetvédelmi Egyesület logója
Duna-Ipoly Nemzeti Park logója

Nem változik a tűzijátékozástól védett terület Tatán


Széles körű együttműködés indult Tatán a vadludakért

2023. február 13.

Elindult a civilekkel és az érintett hatóságokkal közös önkormányzati munka annak érdekében, hogy a tatai tűzijátékok természetvédelmi célú korlátozásáról szóló helyi rendelet betartása a jövőben eredményesebb legyen

Egy példamutató kezdeményezés

Magyarországon első városként Tata 2018-ban helyi rendeletet alkotott, amelyben a tűzijátékok használatát természetvédelmi célból - az Öreg-tavon áttelelő védett vízimadár-állomány megóvása érdekében - szabályozza. Az intézkedés lényegében Tata külterületére korlátozza a szilveszterkor amúgy engedélyhez nem kötött lakossági tűzijátékok használatát.

Röviden a tények

Az Öreg-tavi vízimadár-állomány alakulása a rendelet megszületése óta egyértelmű javulást mutat. Az elmúlt években messze több madár tartott ki a tavon, mint a rendelet előtt. Ezt a kedvező trendet a 2022-es szilveszteri időszak törte meg, amikor a még karácsonykor az Öreg-tavon pihenő közel 28 ezer vadlúd alig négy százaléka maradt újév napjára a tavon. A helyzet különösen aggasztó amiatt, hogy a ludak túlnyomó többsége a tágabb térségből is elmenekült, a szilveszter utáni hetekben csak töredékük tért vissza a tóra.

A tűzijáték-rendelet betartása nem csupán a különleges helyi természeti kincs megóvásáért küzdő természetvédőknek fontos. A védett és fokozottan védett fajok egyedei pihenőhelyének oltalmazása a városnak a természetvédelmi törvényből fakadó kötelezettsége. Ez a különleges adottság egyben jelentős turisztikai vonzerőt jelent a településnek.

A Zöld Kerekasztal

Január 25-ére az önkormányzat összehívta a civil környezetvédelmi egyeztető fórumát, a Zöld Kerekasztalt a kérdésben. A megbeszélésen részt vettek a 2018-as helyi rendeletet kezdeményező két civil szervezet, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoportja és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, valamint az Által-ér Szövetség, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Tatai Szakaszmérnöksége, a Tatai Önkéntes Bűnmegelőző Polgárőr Egyesület, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Tatai Rendőrkapitányság és az önkormányzat illetékesei.

Akcióterv készül

A résztvevők megállapodtak abban, hogy 2023-ban összehangolt akciótervet készítenek, amit közösen megvalósítanak. Ennek során részben a rendelet betartására koncentrálnak: feltérképezik, milyen jogi lehetőségek vannak erre, önkénteseket toboroznak, és szakszerűen felkészítik őket, a szilveszteri időszakban pedig megszervezik a fokozott hatósági jelenlétet. Részben pedig a helyi lakosság és a Tatára látogatók bevonásával, tájékoztatásával bővíteni kívánják azok körét, akik megértik az ügy fontosságát, és betartják a rendeletet. A Zöld Kerekasztal emellett alternatív szilveszteri szórakozási formákat, valamint helyszíneket is ajánl majd a tervben.

A feladatok egyeztetése és nyomon követése érdekében rendszeresen találkoznak majd az év során a résztvevők, legközelebb február 23-án.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület logója
Százvölgy Természetvédelmi Egyesület logója
Duna-Ipoly Nemzeti Park logója

Széles körű együttműködés indult Tatán a vadludakért