Hírek

Békés ünnepeket!

Kedves Támogatónk, Partnerünk, Tagunk, Önkéntesünk, Szimpatizánsunk! 

Áldott, Boldog Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben, Természeti Értékekben Gazdag, Egészségben Bővelkedő Új Esztendőt Kívánunk! 

Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület   

Tatai Vadlúd Sokadalom www.vadludsokadalom.hu

Ferencmajori Madárvárta 2020. nyár-ősz - 30. Hopp Ferencmajori Madarásztábor

Végéhez ért a naszályi Ferencmajori Madárvárta nyári és őszi munkája. Eredményei tömören, számokban összefoglalva: 

 • 2020.07.18. - 11.14. közötti működés. 
 • 111 jelölt madárfaj. - 9858 egyed. 
 • 6 külföldi visszafogás. 
 • Közel 300 táborlakó és segítő. 
 • Sajnos idén a COVID vírus veszélyhelyzet miatt elmaradtak a csoportok. Mindösszesen hetet tudtunk fogadni. 
 • Ritka, érdekes madárfaj a gyűrűző asztalnál: 1 pld. vándorfüzike, 1 pld. hegyi billegető, 1 pld. kuvik, 1 pld. macskabagoly, 1 pld. héja, 3 pld. sárjáró, 1 pld. kis sirály 1 pld. pettyes vízicsibe 

Köszönjük gyűrűzőink, tábor szervezőink, szedőink, segítőink munkáját! Külön köszönet támogatóinknak, partnereinknek! 

Tatai Mezőgazdasági Zrt. 

Ludovics Attila 

Tata Város Önkormányzata 

Tatabánya Város Önkormányzata 

Naszály Község Önkormányzata 

Budapesti Erdőgazdasági Zrt. Süttői Erdészete 

Mechler Zoltán

Hegedűs és Hegedűs Bt. 

Ferencmajori Madárvárta szervezői 

TVS 2020 helyszíni programok törölve - TVS 2020 az online térben

A járványügyi helyzetre való tekintettel a 20. Tatai Vadlúd Sokadalom helyszíni programjait, vezetett túráit töröltük, a Kormány 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló rendelkezései alapján. 

Kérjük szíves megértésüket! 

Jó egészséget, 

a Tatai Vadlúd Sokadalom szervezői 

www.vadludsokadalom.hu

Tematikus tanösvény Neszmély, Gombáspusztán

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gerecsei Tájegységével együttműködve, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. támogatásával, a napokban kihelyezte ürge tematikus bemutatóhelyének információs tábláit. 

Az egyes információs felületek bemutatják a Gerecse északi lábánál elterülő legkiterjedtebb löszlegelő természeti értékeit, azon belül a fokozottan védett ürgét és annak állományának megőrzése érdekében végzett természetvédelmi kezelői munkát. 

A legelő 106 hektárján a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a természetvédelmi vagyonkezelő. A gyep hasznosítását juh legeltetéssel az Igazgatóság haszonbérlője végzi.

A terület érinti a Gerecsei Tájvédelmi Körzetet és a Natura 2000 Gerecse különleges madárvédelmi területet. 

Az élőhelyrehabilitációs munkát, illetve a természeti érték bemutatást támogatja: 

–          Bridgestone Tatabánya Termelő Kft.

–          Szöllősi Pincészet 

–          Baranya Zoltán juhászata 

–          Klastrom-dűlő Kft. 

–          Kozma László 

–          Kókay Szabolcs

ELŐTÉRBEN A FŐSZEREPLŐK!

VADLÚD HÉTVÉGÉK a tatai Öreg-tó partján!

Az idei év mindenki számára máshogyan alakult, mint ahogy azt megszokhattunk. Mi, a Tatai Vadlúd Sokadalom szervezői viszont 2020-ban is mindent megteszünk, hogy a természetszerető embereknek eljuttassuk a vadludak megfigyelésének élményét. Habár a Sokadalom az Önök biztonsága érdekében az eddigi formájában nem kerül megszervezésre, így is számos lehetőséget biztosítunk a ludakkal való találkozásra.

Az tatai Öreg-tó partja az idei évben egy nagy rendezvény helyett több, kisebb vadlúd-figyelő programnak szolgál majd helyszínéül. November 14-től december 20-ig minden szombaton és vasárnap szakértő kollégáink mutatják be a parton a Tatára érkező északi vadludak napi mozgalmát. A madarak reggel kirepülnek a táplálkozó területre, míg este visszatérnek a biztonságot nyújtó Öreg-tó medrébe. Minden hétvégi napon egy reggeli és egy késő délutáni, esti programot tartunk. A madarak megfigyeléséhez több teleszkóp is rendelkezésre fog állni.

A programok INGYENESEK, de a részvétel REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT. A limitált látogatószámot a járvánnyal kapcsolatos biztonsági intézkedések indokolják. A programokra jelentkezni ESEMÉNYNAPTÁRUNKBAN lehet.

 

VADLÚD SZAKMAI NAP a tatai Öreg-tó partján – 2020. november 28.

A Vadlúd Hétvégék mellett a Sokadalom eredetileg tervezett napján és az azt megelőző estén több szakmai programot is szervezünk.

A minden évben nagy sikerrel futó 12 órás madármegfigyelő versenyt idén is megtartjuk. A vadludak reggeli kirepülését és behúzását közösen tekintjük meg a tóparton, a kettő között pedig megtartjuk a szokásos körkapcsolásunkat is a környék többi vadlúd-csapatáról. A tó partján találkozhatnak a szervezők szakmai tevékenységét bemutató standokkal is.

9 és 13 óra között limitált létszámú szakvezetéses túrákat indítunk az Építők parki madármegfigyelő torony mellől. A programokra ESEMÉNYNAPTÁRUNKBAN lehet regisztrálni.

Akik személyesen nem tudnak részt venni az eseményeken, azok virtuálisan is bekapcsolódhatnak a szakmai nap programjába. A tómederben és a táplálkozó területen november 10-től élő webkamera felvételen lehet nyomon követni a ludak mindennapjait. A Szakmai Napon a Filmdzsungel Stúdió lenyűgöző természetfilmjeit fogjuk vetíteni YouTube-csatornánkon. A madarászversenyt élőben közvetíti helyszíni bejelentkezésekkel Orbán Zoltán ornitológus.

A Vadlúd Szakmai Nap teljes programja ITT olvasható.

Szeretettel várunk mindenkit a Vadlúd-hétvégéken és a Szakmai Napon egyaránt!

FONTOS! A vírushelyzetre való tekintettel a szájat és orrot eltakaró szájmaszk viselése a program helyszínén kötelező! A távcsöveknél a kesztyű használata elvárás. Kézfertőtlenítő a teleszkópok környezetében elhelyezésre kerül. Kérjük, ügyeljenek a megfelelő távolságtartásra és figyeljék a vonatkozó járványügyi szabályozásokat!

30 év!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei Csoportja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület közös szervezésében harmincadik alkalommal rendezte meg a Hopp Ferenc Madarásztábort a naszályi Ferencmajori-halastavak területén 2020. július 18. – augusztus 30. között. 

Ez az év más volt, de még sem. A COVID-19 vírushelyzet miatt táborunkat nem hirdettük és támogatóink, partnereink, illetve lakóink számára sem kedveskedtünk ünnepi összejövetellel. Ezeket a programokat jövőre pótoljuk, ha a körülmények lehetővé teszik. Mindezek ellenére 164 visszajáró lakó, látogató segítette a „tábor” szakmai munkáját. Lakóinkat a lehető legjobban széthúztuk időben, hogy a vírus kockázatot csökkentsük. 

A madárvonulás kutatás, gyakorlati madár- és természetvédelmi munka mellett főleg a megyei fiatalok szemléletformálása, természetvédő utánpótlás kinevelése, és közösség építése a tábor fő célja, de erről a Madártávlat hasábjain korábban beszámoltunk. 

A korábbi évekhez hasonlóan már egy jól kiépített infrastruktúra segítette a napi munkát. Az elmúlt években fenntartott hálóállásokra alapoztunk a szakmai tevékenységet. A hálópark összesen 21 db 12 méteres hálóból, valamint a 2 db speciális (9, illetve 12 méter magas) hálókból állt. Üzemelt még a közeli parlag területen 3 db 12 méteres háló és a tatai Réti-tavak 8-as taván felállított 3 db 12 méteres partimadaras hálóállás és 5 db varsa segítette a minél fajgazdagabb fogást.

A tábori időszak 6 hete alatt a fogás átlagos volt. 82 madárfaj 5.214 példányára került gyűrű. A poszáta fajok (Sylvia sp.) mellett hasonló súllyal képviseltették magukat a nádiposzáta fajok (Acrocephalus sp.) és a fecskék (Hirundo sp., Riparia sp.) is. Szép mennyiségeket jelöltünk kerti poszátából, énekes nádiposzátából, sisegő füzikéből, továbbá a Réti 8-as leeresztett tómedrében partimadarakat is tudtunk fogni. Néhány, gyűrűzés során ritkábban látható madárfajt is sikerült fognunk, így a haris, a héja, a sárjáró, a pettyes vízicsibe, a kormos szerkő és a kis sirály ugyancsak lelkesítette a csapatot. A táborokra nézve 3 új madárfajt jelöltünk: fehér gólya, vörös gém, nyári lúd. 

4 külföldi gyűrűs madarat fogtunk vissza, amelyeket Szlovákiában (nádirigó, foltos nádiposzáta), Lengyelországban (bütykös hattyú) és Csehországban (nádi tücsökmadár) jelöltek.

Időjárási havária! 2020. augusztus 17-én késő délután elszenvedtük mind idők legnagyobb viharát. 1 óra leforgása alatt, iszonyatos széllel 117 mm csapadék hullott a táborunk területére. 4 sátor megsemmisült és minden sátor beázott. Hálóállások dőltek be, varsák repültek el helyükről. A következő 1-2 nap a helyreállításról szólt.

Köszönjük a 30 évet mindenkinek, aki valamilyen formában hozzátett, hogy szakmailag, emberileg tartalmas időt tölthessünk el a Ferencmajori-halastavaknál. 

Köszönet az alapítóknak, szervezőknek, táborvezetőknek, gyűrűzőknek, szedőknek, táborlakóknak és persze partnereinknek, támogatóinknak! 

A táborunkról, madárvártánkról részletesen olvashat a Madártávlat 2020. évi tavaszi számában. 

https://www.mme.hu/sites/default/files/binary_uploads/2_magunkrol/madartavlat/madartavlat_2020_1.pdf

Ferencmajori Madárvárta szervezői

A szakmai munka november közepéig folytatódik. Minden segítő kezet szívesen látunk! 

Tisztújító közgyűlés  

A COVID-19 koronavírus-járvány veszélyhelyzet miatt elhalasztott tisztújító közgyűlését a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület augusztus 8-án a naszályi Ferencmajori Madárvártán tartotta meg. A pénzügyi és szakmai beszámolók, jelentések ismertetése és elfogadása mellett sor került az új egyesületi vezetőség megválasztására.  

Elnök: Pénzes László 

Elnökségi tagok: Bagdi Antal, Csonka Péter, Németh Zoltán, Szabó Máté 

Felügyelő bizottság: Hlogyik Zsuzsanna elnök, Labossa Lajos, Szabóné Kecskés Andrea 

A tagsággal azon leszünk, hogy tartalmas 5 év legyen majd mögöttünk. 
SZVTE vezetősége  

Envirotis – Madarak fényben és árnyékban – 2020

Madaras fotópályázattal indul az idei, huszadik Tatai Vadlúd Sokadalom előkészítése

Envirotis – Madarak fényben és árnyékban 2020

Budapest, 2020. július 22. – Madárfotó-pályázatot hirdetnek a 20. Tatai Vadlúd Sokadalom keretében. A profi és amatőr fotósok számára egyaránt nyitott pályázat eredményhirdetése november 28-án, a Sokadalom napján lesz. A fotópályázat kiírója az Envirotis Holding Zrt., a Tatai Vadlúd Sokadalom főtámogatója.

A Tatai Vadlúd Sokadalmat már 20 éve szervezi a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködésben. Az ország minden tájáról érdeklődőket vonzó rendezvényt csaknem 150 önkéntes segíti. A támogatóknak köszönhetően a Sokadalom évről évre egyre gazdagabb, színvonalas szakmai programot kínál az érdeklődőknek. A rendezvény főtámogatója az Envirotis Holding Zrt. A cégcsoport szervezésében hirdetik meg az Envirotis – Madarak fényben és árnyékban – 2020 fotópályázatot. A kiírással hivatalosan is elkezdődtek a Sokadalom előkészületei, hogy méltó módon és számos új elemmel bővülve ünnepelhesse az egész ország madárszerető közössége azt a különleges jelenséget, amit a tatai Öreg-tó vizén évről évre megjelenő, vonuló vadludak tízezrei jelentenek.

Pályázni olyan fotókkal lehet, amelyeket nem neveztek be más kiírásra. Csak etikus elvek alapján fotózott képeket fogadnak el a szervezők, azaz olyanokat, amelyek készítésekor a fotós a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön, vagy természetes mozgásukban nem akadályozta. A pályázat nyitott, sem fotós szakmai múlthoz, sem életkorhoz nem kötött. A kiírás részletes feltételei a pályázat weboldalán olvashatóak: https://envirotis.hu/fotopalyazat/.

Fotót a két hónapos pályázati időszak alatt lehet beküldeni: 2020. július 20. és 2020. szeptember 20. között. Az eredményhirdetés helyszíne és időpontja: Tatai Vadlúd Sokadalom, 2020. november 28.

A pályázat értékelését hét tagú zsűri végzi, elnöke Potyó Imre, környezetkutató, természetfotós, rangos nemzetközi pályázatok többszörösen díjazott fotósa. Mellette fotósok és természetvédelmi szakemberek vesznek részt a zsűri munkájában, köztük lesz a tavalyi, Madarak a víz tükrében – 2019 fotópályázat első helyezett fotósa, Szűcs Boldizsár. A pályázat médiatámogatója a National Geographic Magyarország.

Az értékes díjak mellett az Envirotis Holding publikációs lehetőséget is biztosít a pályázóknak, a legjobb fotókat a pályázat honlapján túl egy színvonalas albumban, valamint kiállításon is bemutatják.

További információ:

fotopalyazat@envirotis.hu

kommunikacio@envirotis.hu

Ferencmajori Madárvárta látogatása

Madárvártánk nyári-őszi madárgyűrűzési munkája 2020. július 18-án veszi kezdetét. Terveink szerint a gyűrűzés november derekáig, időjárás és a vírus helyzet függvényében folyamatos lesz. 

Érdeklődőket, óvodás és iskolás csoportokat augusztus 1-től előzetesen egyeztetve tudunk fogadni. Az időpontot és a feltételeket szíveskedjenek egyeztetni Csonka Péterrel (30/663-4659, csonkapeter8@gmail.com). 

Szervezők nevében: SZVTE, MME, DINPI 

Álláspontunk!

Kedves Madár- és Természetbarátok! 

Egyesületünk aggódva figyeli a tatai Avalon Hotel létesítésével kapcsolatos híreket, terveket. A médiában felvázolt elképzelések érintik közvetve, vagy közvetlenül a Tatai Öreg-tó Natura 2000 különleges madárvédelmi területet és a Nemzetközi Jelentőségű Vadvizek Jegyzékébe bejegyzett Tatai Tavak Ramsari Területet.  

A madár- és természetvédelmi szempontból (is) aggályos beruházással kapcsolatos szakmai észrevételeinket a jövőben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen fogalmazzuk meg. A kettő szervezet szorosan együtt dolgozik természetvédelmi projektjeiben, így az MME posztjait fogjuk megosztani az oldalunkon.

Kérjük, aki egyetért, megosztással segítse majd a terjesztésüket!

Üdvözlettel, 

SZVTE vezetősége 

Követendő példák!

A napokban érkeznek vissza telelőterületükről a fészkelőhelyükre a természetvédelmi szempontból legkritikusabb helyzetben lévő fecske fajunk egyedei, a partifecskék (Riparia riparia). Természetvédelmi értéke 50.000,-HUF.

E fecske fajunk fészkelő állománya folyamatosan csökken. A vonulási, telelési veszteség mellett az alkalmas fészkelőhelyek száma is beszűkülőben van. A fecskék a klímaváltozás egyik vesztesei, hiszen a Száhel-övezet folyamatosa szélesedik, így az átrepülendő távolság egyre nagyobb.

A partifecske egy hosszútávon vonuló madár. Az átlagosan 12 g tömegű madarak ősszel és tavasszal is 5-6 ezer km-t tesznek meg a fészkelő és afrikai telelő területük között, miközben átrepülik a Földközi-tengert és a Szaharát. A fecskéknél a vonulási mortalitás elérheti a 70-80%-ot is.

E madárfajt csak úgy tudjuk megőrizni, ha biztosítani tudjuk a sikeres fészkelését. A fecskék repülő rovarokat fogyasztanak, elsősorban szúnyogokat!

A védelem során a legfontosabb eszköz: a fészkelőhelyek védelme és kialakítása!

Ennek érdekében a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület összefogva a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportjával és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gerecsei Természetvédelmi Tájegységével, illetve magántulajdonosokkal, önkormányzatokkal és vállalkozásokkal 2020-ban 3 helyszínen szervezett élőhelyrehabilitációt a fecskék alkalmas fészkelőhelyeinek kialakítása érdekében.A partifecske friss, agyagos, homokos függőleges, omlásos partfalakba vájja fészeküregét. Kedveli, de nem kötődik szorosan a vizek közelségéhez.

Császár, Lábatlan és Neszmély külterületén került sor az aktív természetvédelmi munkák kivitelezésére, melynek során közel 2000 m2 felületen jött létre alkalmas fészkelőhely a veszélyeztette fecskék számára. 

A munkálatoknak teret adott és azt támogatta eszközzel, anyagiakkal: 

 • Klastrom-dűlő Kft. 
 • Lábatlan Város Önkormányzata 
 • Neve elhallgatását kérő császári vállalkozóJ   

Köszönjük a támogatásukat! 

Kérjük, adója 1%-ával támogassa a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület munkáját!

Adószámunk: 18617601-1-11

Új tematikus bemutatóhely a tatai helyi jelentőségű védett természeti területen, a fokozottan védett nagy aggófű (Senecio umbrosus) termőhelyén!

A COVID-19 vírus miatt a bemutatóhely jelenleg nem látogatható!

A fokozottan védett nagy aggófű hazánk flórájának egyik legritkább növényfaja. Nem túlzás, ha azt mondjuk, e növényfaj hazai fennmaradása azon múlik, hogy tatai termőhelyén sikerül-e számára megfelelő állapotot teremteni. A nagy aggófű és az élőhelyvédelmi munka bemutatásával reméljük, még több érdeklődőt állítunk a természetvédelem ügye mellé. 

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, az Agrárminisztérium 2019. évi Zöld forrás program kiírásán sikerrel pályázott (szerződésszám: PTKF/634/2019) a helyi jelentőségű védett természeti területen (Réti-tavak és Réti-tavak környéke Természetvédelmi Terület) tenyésző fokozottan védett, Vörös könyves nagy aggófű és tatai területeit érintő élőhelykezelési munkáinak, monitoringjának, és eredményeinek bemutatására. 

Tevékenységünket az MME Komárom-Esztergom Megyei Csoportjával, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gerecsei Természetvédelmi Tájegységével és az ELTE Füvészkerttel közösen 2016-ban kezdtük, a nagy aggófű és termőhelyének, mint egyedülálló természeti értéknek a megőrzése, kezelése és későbbi bemutatása érdekében. Gépi és kézi erővel kaszáljuk a területet, a szénát lehordjuk, védezezünk az idegenhonos inváziós lágy- és fásszárú fajok ellen, cserje- és hulladékmentesítjük a termőhelyet, továbbá nyomonkövetjük a védett növények állományát. 

Munkánk még nem ért véget. A jövőben is kezelni szükséges a területet, hogy a nagy aggófű még hosszú évtizedekig virágozzon a lápréten! 

Az információs táblák tartalma: terület bemutatása, élőhelykezelés szemléltetése, a nagy aggófű, illetve egyéb növénytani és állattani értékek ismertetése. 

A bemutatóhely GPS koordinátája: 47 39,456; 018 18,812 (Fényes Lakópark mögött)

Fontos! A növény június közepétől augusztus közepéig virágzik! 

Látogatás feltételei:

 • A területet csak gyalogosan, az arra kijelölt ösvényen látogassa! 
 • Piknikezésre, sporttevékenységre a területet tilos használni! 
 • A nagy aggófű termőhelyet csendben, nem hangoskodva tekintsük meg. A közelben lakóházak és oktatási intézmény van. 
 • Szemetet, növényi nyesedéket ne hagyjon hátra! 
 • Az állat- és növényvilágban csak gyönyörködjön, azt ne gyűjtse, ne szakítsa le! 
 • A területen a tűzgyújtás tilos! 

Az élőhelyrehabilitációs munkát támogatja: 

 • Tata Város Önkormányzata 
 • Vértesi Erdő Zrt. 
 • Kozma László
 • Agrárminisztérium Zöld forrás program 

Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület 

KÉRJÜK, ADÓJA 1 %- VAL TÁMOGASSA EGYESÜLETÜNKET!

Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület

www.szazvolgy.hu, www.vadludsokadalom.hu

Adószámunk: 18617601-1-11

Számlaszámunk: 63200030-11075538

Kérjük, adója 1%-ával támogassa a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület munkáját!

Főbb programjaink, ahol adójának 1%-a jó helyre kerül: 

Tatai Vadlúd Sokadalom, Ferencmajori Madárvárta és Hopp Ferenc Madarásztábor, Madarak és Fák Napja rendezvénysorozat, kétéltűmentések, nagy aggófű termőhelyének élőhelykezelése, madártani felmérések, védelmi munkák, megyei GólyaRoadshow lebonyolítása, webkamerák üzemeltetése stb. 

Kérjük, adója 1%-ával támogassa a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület munkáját! 

Adószámunk: 18617601-1-11

Országos Téli Sasszinkron

Kedves Természet- és madárbarátok! 

Egyesületünk idén is csatlakozott a 17. országos Téli Sasszinkronhoz, amely 2020.01.17-19. között kerül lebonyolításra. 

Kérjük, aki biztosan sast észlel Komárom-Esztergom megyében, az juttassa el felénk adatát (faj, egyed, kor, közigazgatási határ, területnév, koordináta). 

Annak érdekében, hogy a teljes körű tájegységi összesítést mielőbb elkészíthessük, kérünk mindenkit, hogy a felmérést követően azonnal, de legkésőbb 2020. január 19. éjfélig küldje el az adatokat a csonkapeter8@gmail.com email címre!

Köszönjük! 
Csonka Péter 

Békés ünnepeket!

Kedves Támogatónk, Partnerünk, Önkéntesünk, Látogatónk! 

Áldott, Boldog Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben, Természeti Értékekben Gazdag Új Esztendőt Kívánunk! 

December 23-án érdemes meglátogatni a www.vadludsokadalom.hu oldalt, vagy a rendezvény facebook oldalát. Aznap tesszük közzé  a "fesztiválon" készült hivatalos kisfilmet.  

Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület  

Tatai Vadlúd Sokadalom