Hírek

Tisztújító közgyűlés  

A COVID-19 koronavírus-járvány veszélyhelyzet miatt elhalasztott tisztújító közgyűlését a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület augusztus 8-án a naszályi Ferencmajori Madárvártán tartotta meg. A pénzügyi és szakmai beszámolók, jelentések ismertetése és elfogadása mellett sor került az új egyesületi vezetőség megválasztására.  

Elnök: Pénzes László 

Elnökségi tagok: Bagdi Antal, Csonka Péter, Németh Zoltán, Szabó Máté 

Felügyelő bizottság: Hlogyik Zsuzsanna elnök, Labossa Lajos, Szabóné Kecskés Andrea 

A tagsággal azon leszünk, hogy tartalmas 5 év legyen majd mögöttünk. 
SZVTE vezetősége  

Envirotis – Madarak fényben és árnyékban – 2020

Madaras fotópályázattal indul az idei, huszadik Tatai Vadlúd Sokadalom előkészítése

Envirotis – Madarak fényben és árnyékban 2020

Budapest, 2020. július 22. – Madárfotó-pályázatot hirdetnek a 20. Tatai Vadlúd Sokadalom keretében. A profi és amatőr fotósok számára egyaránt nyitott pályázat eredményhirdetése november 28-án, a Sokadalom napján lesz. A fotópályázat kiírója az Envirotis Holding Zrt., a Tatai Vadlúd Sokadalom főtámogatója.

A Tatai Vadlúd Sokadalmat már 20 éve szervezi a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködésben. Az ország minden tájáról érdeklődőket vonzó rendezvényt csaknem 150 önkéntes segíti. A támogatóknak köszönhetően a Sokadalom évről évre egyre gazdagabb, színvonalas szakmai programot kínál az érdeklődőknek. A rendezvény főtámogatója az Envirotis Holding Zrt. A cégcsoport szervezésében hirdetik meg az Envirotis – Madarak fényben és árnyékban – 2020 fotópályázatot. A kiírással hivatalosan is elkezdődtek a Sokadalom előkészületei, hogy méltó módon és számos új elemmel bővülve ünnepelhesse az egész ország madárszerető közössége azt a különleges jelenséget, amit a tatai Öreg-tó vizén évről évre megjelenő, vonuló vadludak tízezrei jelentenek.

Pályázni olyan fotókkal lehet, amelyeket nem neveztek be más kiírásra. Csak etikus elvek alapján fotózott képeket fogadnak el a szervezők, azaz olyanokat, amelyek készítésekor a fotós a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön, vagy természetes mozgásukban nem akadályozta. A pályázat nyitott, sem fotós szakmai múlthoz, sem életkorhoz nem kötött. A kiírás részletes feltételei a pályázat weboldalán olvashatóak: https://envirotis.hu/fotopalyazat/.

Fotót a két hónapos pályázati időszak alatt lehet beküldeni: 2020. július 20. és 2020. szeptember 20. között. Az eredményhirdetés helyszíne és időpontja: Tatai Vadlúd Sokadalom, 2020. november 28.

A pályázat értékelését hét tagú zsűri végzi, elnöke Potyó Imre, környezetkutató, természetfotós, rangos nemzetközi pályázatok többszörösen díjazott fotósa. Mellette fotósok és természetvédelmi szakemberek vesznek részt a zsűri munkájában, köztük lesz a tavalyi, Madarak a víz tükrében – 2019 fotópályázat első helyezett fotósa, Szűcs Boldizsár. A pályázat médiatámogatója a National Geographic Magyarország.

Az értékes díjak mellett az Envirotis Holding publikációs lehetőséget is biztosít a pályázóknak, a legjobb fotókat a pályázat honlapján túl egy színvonalas albumban, valamint kiállításon is bemutatják.

További információ:

fotopalyazat@envirotis.hu

kommunikacio@envirotis.hu

Ferencmajori Madárvárta látogatása

Madárvártánk nyári-őszi madárgyűrűzési munkája 2020. július 18-án veszi kezdetét. Terveink szerint a gyűrűzés november derekáig, időjárás és a vírus helyzet függvényében folyamatos lesz. 

Érdeklődőket, óvodás és iskolás csoportokat augusztus 1-től előzetesen egyeztetve tudunk fogadni. Az időpontot és a feltételeket szíveskedjenek egyeztetni Csonka Péterrel (30/663-4659, csonkapeter8@gmail.com). 

Szervezők nevében: SZVTE, MME, DINPI 

Álláspontunk!

Kedves Madár- és Természetbarátok! 

Egyesületünk aggódva figyeli a tatai Avalon Hotel létesítésével kapcsolatos híreket, terveket. A médiában felvázolt elképzelések érintik közvetve, vagy közvetlenül a Tatai Öreg-tó Natura 2000 különleges madárvédelmi területet és a Nemzetközi Jelentőségű Vadvizek Jegyzékébe bejegyzett Tatai Tavak Ramsari Területet.  

A madár- és természetvédelmi szempontból (is) aggályos beruházással kapcsolatos szakmai észrevételeinket a jövőben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen fogalmazzuk meg. A kettő szervezet szorosan együtt dolgozik természetvédelmi projektjeiben, így az MME posztjait fogjuk megosztani az oldalunkon.

Kérjük, aki egyetért, megosztással segítse majd a terjesztésüket!

Üdvözlettel, 

SZVTE vezetősége 

Követendő példák!

A napokban érkeznek vissza telelőterületükről a fészkelőhelyükre a természetvédelmi szempontból legkritikusabb helyzetben lévő fecske fajunk egyedei, a partifecskék (Riparia riparia). Természetvédelmi értéke 50.000,-HUF.

E fecske fajunk fészkelő állománya folyamatosan csökken. A vonulási, telelési veszteség mellett az alkalmas fészkelőhelyek száma is beszűkülőben van. A fecskék a klímaváltozás egyik vesztesei, hiszen a Száhel-övezet folyamatosa szélesedik, így az átrepülendő távolság egyre nagyobb.

A partifecske egy hosszútávon vonuló madár. Az átlagosan 12 g tömegű madarak ősszel és tavasszal is 5-6 ezer km-t tesznek meg a fészkelő és afrikai telelő területük között, miközben átrepülik a Földközi-tengert és a Szaharát. A fecskéknél a vonulási mortalitás elérheti a 70-80%-ot is.

E madárfajt csak úgy tudjuk megőrizni, ha biztosítani tudjuk a sikeres fészkelését. A fecskék repülő rovarokat fogyasztanak, elsősorban szúnyogokat!

A védelem során a legfontosabb eszköz: a fészkelőhelyek védelme és kialakítása!

Ennek érdekében a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület összefogva a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportjával és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gerecsei Természetvédelmi Tájegységével, illetve magántulajdonosokkal, önkormányzatokkal és vállalkozásokkal 2020-ban 3 helyszínen szervezett élőhelyrehabilitációt a fecskék alkalmas fészkelőhelyeinek kialakítása érdekében.A partifecske friss, agyagos, homokos függőleges, omlásos partfalakba vájja fészeküregét. Kedveli, de nem kötődik szorosan a vizek közelségéhez.

Császár, Lábatlan és Neszmély külterületén került sor az aktív természetvédelmi munkák kivitelezésére, melynek során közel 2000 m2 felületen jött létre alkalmas fészkelőhely a veszélyeztette fecskék számára. 

A munkálatoknak teret adott és azt támogatta eszközzel, anyagiakkal: 

 • Klastrom-dűlő Kft. 
 • Lábatlan Város Önkormányzata 
 • Neve elhallgatását kérő császári vállalkozóJ   

Köszönjük a támogatásukat! 

Kérjük, adója 1%-ával támogassa a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület munkáját!

Adószámunk: 18617601-1-11

Új tematikus bemutatóhely a tatai helyi jelentőségű védett természeti területen, a fokozottan védett nagy aggófű (Senecio umbrosus) termőhelyén!

A COVID-19 vírus miatt a bemutatóhely jelenleg nem látogatható!

A fokozottan védett nagy aggófű hazánk flórájának egyik legritkább növényfaja. Nem túlzás, ha azt mondjuk, e növényfaj hazai fennmaradása azon múlik, hogy tatai termőhelyén sikerül-e számára megfelelő állapotot teremteni. A nagy aggófű és az élőhelyvédelmi munka bemutatásával reméljük, még több érdeklődőt állítunk a természetvédelem ügye mellé. 

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, az Agrárminisztérium 2019. évi Zöld forrás program kiírásán sikerrel pályázott (szerződésszám: PTKF/634/2019) a helyi jelentőségű védett természeti területen (Réti-tavak és Réti-tavak környéke Természetvédelmi Terület) tenyésző fokozottan védett, Vörös könyves nagy aggófű és tatai területeit érintő élőhelykezelési munkáinak, monitoringjának, és eredményeinek bemutatására. 

Tevékenységünket az MME Komárom-Esztergom Megyei Csoportjával, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gerecsei Természetvédelmi Tájegységével és az ELTE Füvészkerttel közösen 2016-ban kezdtük, a nagy aggófű és termőhelyének, mint egyedülálló természeti értéknek a megőrzése, kezelése és későbbi bemutatása érdekében. Gépi és kézi erővel kaszáljuk a területet, a szénát lehordjuk, védezezünk az idegenhonos inváziós lágy- és fásszárú fajok ellen, cserje- és hulladékmentesítjük a termőhelyet, továbbá nyomonkövetjük a védett növények állományát. 

Munkánk még nem ért véget. A jövőben is kezelni szükséges a területet, hogy a nagy aggófű még hosszú évtizedekig virágozzon a lápréten! 

Az információs táblák tartalma: terület bemutatása, élőhelykezelés szemléltetése, a nagy aggófű, illetve egyéb növénytani és állattani értékek ismertetése. 

A bemutatóhely GPS koordinátája: 47 39,456; 018 18,812 (Fényes Lakópark mögött)

Fontos! A növény június közepétől augusztus közepéig virágzik! 

Látogatás feltételei:

 • A területet csak gyalogosan, az arra kijelölt ösvényen látogassa! 
 • Piknikezésre, sporttevékenységre a területet tilos használni! 
 • A nagy aggófű termőhelyet csendben, nem hangoskodva tekintsük meg. A közelben lakóházak és oktatási intézmény van. 
 • Szemetet, növényi nyesedéket ne hagyjon hátra! 
 • Az állat- és növényvilágban csak gyönyörködjön, azt ne gyűjtse, ne szakítsa le! 
 • A területen a tűzgyújtás tilos! 

Az élőhelyrehabilitációs munkát támogatja: 

 • Tata Város Önkormányzata 
 • Vértesi Erdő Zrt. 
 • Kozma László
 • Agrárminisztérium Zöld forrás program 

Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület 

KÉRJÜK, ADÓJA 1 %- VAL TÁMOGASSA EGYESÜLETÜNKET!

Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület

www.szazvolgy.hu, www.vadludsokadalom.hu

Adószámunk: 18617601-1-11

Számlaszámunk: 63200030-11075538

Kérjük, adója 1%-ával támogassa a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület munkáját!

Főbb programjaink, ahol adójának 1%-a jó helyre kerül: 

Tatai Vadlúd Sokadalom, Ferencmajori Madárvárta és Hopp Ferenc Madarásztábor, Madarak és Fák Napja rendezvénysorozat, kétéltűmentések, nagy aggófű termőhelyének élőhelykezelése, madártani felmérések, védelmi munkák, megyei GólyaRoadshow lebonyolítása, webkamerák üzemeltetése stb. 

Kérjük, adója 1%-ával támogassa a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület munkáját! 

Adószámunk: 18617601-1-11

Országos Téli Sasszinkron

Kedves Természet- és madárbarátok! 

Egyesületünk idén is csatlakozott a 17. országos Téli Sasszinkronhoz, amely 2020.01.17-19. között kerül lebonyolításra. 

Kérjük, aki biztosan sast észlel Komárom-Esztergom megyében, az juttassa el felénk adatát (faj, egyed, kor, közigazgatási határ, területnév, koordináta). 

Annak érdekében, hogy a teljes körű tájegységi összesítést mielőbb elkészíthessük, kérünk mindenkit, hogy a felmérést követően azonnal, de legkésőbb 2020. január 19. éjfélig küldje el az adatokat a csonkapeter8@gmail.com email címre!

Köszönjük! 
Csonka Péter 

Békés ünnepeket!

Kedves Támogatónk, Partnerünk, Önkéntesünk, Látogatónk! 

Áldott, Boldog Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben, Természeti Értékekben Gazdag Új Esztendőt Kívánunk! 

December 23-án érdemes meglátogatni a www.vadludsokadalom.hu oldalt, vagy a rendezvény facebook oldalát. Aznap tesszük közzé  a "fesztiválon" készült hivatalos kisfilmet.  

Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület  

Tatai Vadlúd Sokadalom