Jégtörés monitoring

A 2014. év november végi, december elejei jégtörés nagy károkat okozott az erdőkben országszerte. Egyesületünk a felméréssel a jégtörés hatását, illetve az erdőben hagyott jelentős mennyiségű holtfa természetvédelmi hatásait, illetve jelentőségét vizsgálja objektív méréseken alapuló standard, protokoll alapú természetvédelmi monitoring módszerekkel. Az adatok egységesen kerülnek rögzítésre, térinformatikai rendszerben értékelhetőek, térképen bemutathatóak, az egyes rétegek más adatbázisból származó adatokkal is összevethetők. A program eredményeképpen létrejövő térbeli és idősoros adatok elemzésével új összefüggések tárhatók fel az erdei élőhelyek kezelését illetően a Gerecse-hegységben.

A 2014 évi jégtörés egy új helyzetet teremtett a hazai erdőkben, ennek megfelelően az országban más és más kezelést alkalmaztak a károk elhárítására. Itt a Gerecse-hegység térségében egymáshoz viszonylag közel található meg 3 olyan erdőterület, melyeket jelentős jégkár sújtott, de az ezt követő kezelésük egymástól jelentősen eltér: 1. ahol – gazdasági hasznosítás okán - a teljes holtfa mennyiség kitermelésre került (Nagy-Gerecse), 2. ahol részlegesen (Vértestolna), és 3. ahol teljes mértékben bent maradt az erdőállományban (Nagy-Pisznice) a dőlt, törött faanyag. A negyedik mintaterületen pedig megtalálható jégkárral nem terhelt természetes erdőrezervátum is (Száz-völgy).

Tevékenységek:

  • Madár, növény, erdő felmérések

Támogatási területek:

  • Madár, növény, erdő felmérések finanszírozása

A programmal kapcsolatban tájékozódni tud az egyesület elektronikus postacímén, a szazvolgy@gmail.com címen, vagy a Facebook oldalunkon.