Madárgyűrűzési akciók

CES program

A program (CES – Constant Effort Sites = Állandó Ráfordítású Gyűrűzés) olyan információk gyűjtését tűzi ki céljául, melyek segítenek feltárni a madárpopulációk változásait a költési időszakban történő egyedi jelölés módszer segítségével. Európa több országában (Nagy-Britannia, Franciaország, Finnország stb.) már közel két évtizedes, reprezentatív adatsorokkal rendelkeznek a függönyhálóval mintavételezhető madárfajok állományváltozásáról. Magyarország – viszonylag későn –, 2004-ben indította el a programot. A költő madarak vizsgálatát célzó standard, hosszú távú, nemzetközi kutatási projektben részt vevő területen áprilistól júliusig összesen 9 alkalommal kell madár befogást, adatgyűjtést és gyűrűzést végezni. A megyében a Ferencmajori Madárvártán és Szőnyben van programhelyszín.

Action Riparia program

Ebben a programban a partifecskének, mint hosszú távú vonuló fajnak a kutatása zajlik. A madarak fészek kolóniáin történik a befogás és gyűrűzés, egy-egy telepen több alkalommal. Évente több ezer, alkalmanként akár 250 madárra is kerülhet gyűrű a program keretében.

Sirály, csér telepek fiókáinak jelölése

A megyében néhány helyen ideális feltételei alakultak ki számos vízhez köthető madár fészkeléséhez. Legnagyobb számban küszvágó csér fészkel, jelentős a dankasirály állománya is. Mindkét faj fiókái a fémgyűrű mellett színes gyűrűt is kapnak. Kisebb számban költenek még gólyatöcsök, gulipánok, piroslábú cankók, kis lilék, ezek fiókáiból is gyűrűzünk néhányat az akció keretében.

Tevékenységek:

  • Madárgyűrűzés
  • Fészektelepek karbantartása

Támogatási területek:

  • Madárgyűrűzés eszközeinek finanszírozása

A programmal kapcsolatban tájékozódni tud az egyesület elektronikus postacímén, a szazvolgy@gmail.com címen, vagy a Facebook oldalunkon.