Tűzijátékmentes Tata

Csendes szilveszteri séta a vadludakért

2023. december 14.

Szeretettel várunk mindenkit, aki egyetért a csendes szilveszter gondolatával. Kezdeményezésünkkel szeretnénk példát mutatni, hogy tűzijáték nélkül is buli a szilveszter.

Programunk csendes óévbúcsúztatás és újévköszöntés a tatai Öreg-tó partján sétálva. Az akciót annak érdekében szervezzük, hogy ismét tudatosítsuk a Tatán élőkben, mennyire fontos a város kiemelt természetvédelmi helyzetének megőrzésében, hogy csendesen köszöntsük az új évet. Meggyőződésünk, hogy a város lakosságának nagy része támogatja ezt az ügyet. Sétánkkal ezt is szeretnénk megmutatni.

Sétavezető: Csonka Péter

A sétán résztvevők száma limitált, ezért előzetes regisztrációhoz kötött. Amennyiben vannak még szabad helyek, a regisztrációra a helyszínen is lesz mód. A résztvevők mindegyike kap egy-egy speciálisan erre az alkalomra font, egyedi „Természetbarát” karkötőt. A karkötőket a Talentum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulói fonták.

A gyülekezés időpontja: 21:30 és 22:00 óra között

Helyszíne: Építők park, Szörf büfé

Mit kell hozni: jókedvet, és bögrét vagy poharat a forralt bornak, pezsgőnek

A helyszínen Csonka Péter mesél a vadludak vándorlásáról, a város életében betöltött szerepükről, itt időző különleges példányokról és még sok érdekes, vadludakkal kapcsolatos történetről.

A társaság 22 órakor tovább indul a következő melegedő-pontig, ami a Malom és Kacsa előtti nyitott terület. Az érkezés várható időpontja: 22:15 óra. Itt hosszabb időt eltöltünk, az önkormányzat felajánlásának köszönhetően a társaságot pogácsával és forralt borral várjuk. A helyszínen újabb érdekességeket tudhatunk meg a vadludakról, a gyerekeknek vadludas dalokat tanítunk.

A rendezvény záró helyszíne a Lovarda előtti tér, ide 23:30 órára érkezünk, és csillagszórókkal, valamint pezsgővel köszöntjük az új évet.

A programon résztvevők között január 5-én különféle ajándékokat ajándékokat sorsolunk ki. A nyereményeket a Malom és Kacsa étteremben vehetik át a szerencsés nyertesek, akiket az étterem egy forró kávéval vagy teával megvendégel.

Regisztráljon az alábbi űrlapon: https://forms.gle/GaqnKXYuBSwpyV1w5

Legyen az elsők között, csatlakozzon hozzánk!

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület logója
Százvölgy Természetvédelmi Egyesület logója
Tata város logója
Tűzijáték tilalom
Duna-Ipoly Nemzeti Park logója
Által-ér Szövetség logója

Csendes Szilveszter járőr- és figyelőszolgálat

2023. november 17.

Helyszín és időpont:

Tata, 2023. december 31 - 2024. január 1.

Szervezők:

Tata Város Önkormányzata
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoportja
Által-ér Szövetség

Együttműködők:

Tata Rendőrkapitányság
Tatai Önkéntes Bűnmegelőző Polgárőr Egyesület Által-ér Szövetség

A járőr-és figyelőszolgálat célja:

A tűzijátékok használatának korlátozásáról szóló, Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete által hozott 21/2018 (X.31.) sz. önkormányzati rendelet betartásának elősegítése, a jogszerűtlen szilveszteri tűzijátékozás megelőzése, az esetleges természetvédelmi szabálysértések, természetkárosítási bűncselekmények felderítésének támogatása.

A járőrözés módja:

A helyi rendőrség szilveszter éjszakájára megerősített járőrszolgálatot biztosít, amelyet a helyi polgárőrség és polgári természetőrök tagjai által vezetett két-három fős, összehangoltan működő csoportok támogatnak figyeléssel, tájékoztatással, szükség esetén figyelmeztetéssel, a természetvédelmi szabálysértés befejezésére felszólítással, természetkárosítási bűncselekmény esetén közbelépéssel. A helyi rendőrség dedikált telefonszámán kérhetnek a csapatvezetők rendőri intézkedést.

Az önálló (otthoni) figyelőszolgálat működése:

A helyi állampolgár a saját lakókörnyezetében észlelt jogszerűtlen tűzijátékozásról értesíti a központi kezelőt, aki a bejelentést kiértékeli, és indokolt esetben a helyszínre irányítja a legközelebbi járőrcsapatot, illetve értesíti a helyi rendőrség dedikált egységét.

A járőr-és figyelőszolgálathoz a lakosság is csatolatkozhat, aminek előzetes regisztráció és a kapcsolódó oktatáson való részvétel a feltétele! Az online lakossági jelentkezési lap a következő címen érhető el: https://forms.gle/9AkX65XLpLwMHdcZ9

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2023. november 27.


Elindult az önkéntesek toborzása

2023. április 18.

Mindenkinek jut feladat

Eredményes volt az egyeztetésünk az őrszolgálat működésének részleteiről. Minden pontban megállapodtunk, tisztáztuk, hogyan lehet a szolgálat mindenki számára átlátható és törvényes, a résztvevők számára pedig főként biztonságos. Megállapodtunk abban, hogy egy-egy jelentkezőtől mit várunk el, és a számukra kötelező képzésnek milyen ismereteket kell biztosítania. Tisztáztuk azt is, hogy a megvalósítás során hogyan működhet majd az együttműködés a rendvédelmi szervekkel. Egyetértettünk mindannyian a legfontosabb alapelvben: célunk elsősorban a meggyőzés és a példamutatás a járőrszolgálat során is.

Ennek eredményeképpen és szellemében elsőként a Zöld Kerekasztal civil szervezeteinek körében elkezdtük az önkéntesek toborzását a természetvédelmi szolgálatra. Levélben, kérdőívvel keresték meg tagjaikat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Vármegyei Helyi Csoportja és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Április végéig várják a jelentkezéseket a következő feladatokra:

  • Járőrszolgálat a rendvédelmi szervekkel közösen
  • Figyelő- és adatgyűjtő szolgálat önkéntes csoportokban
  • Szórólapozás
  • Természetvédelmi információs asztal rendezvényeken

Képzést biztosítunk

A jelentkezők az ősz folyamán vehetnek majd részt a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság polgári természetőr képzésén, valamint a helyi rendvédelmi szervek által biztosított oktatáson.

A képzés többek között a következőkre tér ki: etikai elvek az őrjárat során, hatékony, proaktív kommunikáció, konfliktushelyzet szakszerű kezelése, intézkedés, adatkezelés módja, lehetősége.

A Zöld Kerekasztal következő, májusi összejövetelének kiemelt témái a következők lesznek:

  • Ismeretterjesztés a helyi lakosság, különösen a fiatalok körében
  • Helyi vendéglátóipar bekapcsolódása a kampányba

Védd velünk a vadludakat - jelentkezz önkéntesnek!


Nem változik a tűzijátékozástól védett terület Tatán

2023. március 3.

Nem szűkül a rendelet területi hatálya

A résztvevők egyetértettek azzal, hogy az önkormányzat terve szerint a rendelet területi hatálya nem lesz kisebb, hiszen a csökkentése a tavon telelő madarak életét rendkívül zavarná.
A tűzijátékozásra megfelelő, alternatív területeket a szakértők a katasztrófavédelmi, rendvédelmi és természetvédelmi szempontok szerint fogják kijelölni, kiemelten ügyelve az érintett helyszínekhez közel lakók biztonságára és nyugalmára.
A résztvevők döntöttek arról, hogy valódi alternatívát kínáló programokat javasolnak a kiemelt időszakban, és azokat a rendelkezésükre álló eszközökkel népszerűsíteni fogják.

Közös akcióterv

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület (SZVTE) éves “Csendes szilveszter” munkacímű akcióterv-javaslatát a résztvevők egyhangúlag elfogadták. A koncepció része, hogy a lakosságot a korábbiaknál részletesebben tájékoztatják arról, miért fontos a Tatán élőknek a város páratlan természeti értékeinek védelme, és ebben milyen szerepet játszik az ünnepi időszakban a tűzijátékozás korlátozása.

Döntöttek arról is, hogy a természetvédők és a tatai rendvédelmi szervek közösen kidolgozzák az önkéntesek toborzásának és képzésének rendszerét a rendelet betartásához szükséges személyi állomány biztosítása érdekében.
Jó hír, hogy a helyi rendvédelmi szervekkel együttműködő önkéntesek képzéséhez szükséges szakmai és infrastrukturális feltételek adottak. A toborozást elsősorban a természetvédő civil szervezetek végzik majd. A szakszerű képzésükben a helyi rendvédelmi szervek is részt vesznek, hiszen velük együttműködve, és a jogszabályi, biztonsági előírásokat betartva kell majd segíteniük az önkénteseknek a rendelet betartását.

Az önkormányzat idén több témában egy nagyobb helyi közvélemény-kutatást szervez, ebben helyet kapnak majd a természetvédelmi tájékozottságra és arra vonatkozó kérdések is, hogyan gondolkodnak a tataiak a tűzijátékos rendeletről. A résztvevők előzetes várakozása az, hogy a természetvédelmet fontosnak tartó vélemények lesznek túlsúlyban.

A következő Zöld Kerekasztal március végén lesz, az önkéntesek toborzása áprilisban indul.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület logója
Százvölgy Természetvédelmi Egyesület logója
Duna-Ipoly Nemzeti Park logója

Nem változik a tűzijátékozástól védett terület Tatán


Széles körű együttműködés indult Tatán a vadludakért

2023. február 13.

Elindult a civilekkel és az érintett hatóságokkal közös önkormányzati munka annak érdekében, hogy a tatai tűzijátékok természetvédelmi célú korlátozásáról szóló helyi rendelet betartása a jövőben eredményesebb legyen

Egy példamutató kezdeményezés

Magyarországon első városként Tata 2018-ban helyi rendeletet alkotott, amelyben a tűzijátékok használatát természetvédelmi célból - az Öreg-tavon áttelelő védett vízimadár-állomány megóvása érdekében - szabályozza. Az intézkedés lényegében Tata külterületére korlátozza a szilveszterkor amúgy engedélyhez nem kötött lakossági tűzijátékok használatát.

Röviden a tények

Az Öreg-tavi vízimadár-állomány alakulása a rendelet megszületése óta egyértelmű javulást mutat. Az elmúlt években messze több madár tartott ki a tavon, mint a rendelet előtt. Ezt a kedvező trendet a 2022-es szilveszteri időszak törte meg, amikor a még karácsonykor az Öreg-tavon pihenő közel 28 ezer vadlúd alig négy százaléka maradt újév napjára a tavon. A helyzet különösen aggasztó amiatt, hogy a ludak túlnyomó többsége a tágabb térségből is elmenekült, a szilveszter utáni hetekben csak töredékük tért vissza a tóra.

A tűzijáték-rendelet betartása nem csupán a különleges helyi természeti kincs megóvásáért küzdő természetvédőknek fontos. A védett és fokozottan védett fajok egyedei pihenőhelyének oltalmazása a városnak a természetvédelmi törvényből fakadó kötelezettsége. Ez a különleges adottság egyben jelentős turisztikai vonzerőt jelent a településnek.

A Zöld Kerekasztal

Január 25-ére az önkormányzat összehívta a civil környezetvédelmi egyeztető fórumát, a Zöld Kerekasztalt a kérdésben. A megbeszélésen részt vettek a 2018-as helyi rendeletet kezdeményező két civil szervezet, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoportja és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, valamint az Által-ér Szövetség, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Tatai Szakaszmérnöksége, a Tatai Önkéntes Bűnmegelőző Polgárőr Egyesület, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Tatai Rendőrkapitányság és az önkormányzat illetékesei.

Akcióterv készül

A résztvevők megállapodtak abban, hogy 2023-ban összehangolt akciótervet készítenek, amit közösen megvalósítanak. Ennek során részben a rendelet betartására koncentrálnak: feltérképezik, milyen jogi lehetőségek vannak erre, önkénteseket toboroznak, és szakszerűen felkészítik őket, a szilveszteri időszakban pedig megszervezik a fokozott hatósági jelenlétet. Részben pedig a helyi lakosság és a Tatára látogatók bevonásával, tájékoztatásával bővíteni kívánják azok körét, akik megértik az ügy fontosságát, és betartják a rendeletet. A Zöld Kerekasztal emellett alternatív szilveszteri szórakozási formákat, valamint helyszíneket is ajánl majd a tervben.

A feladatok egyeztetése és nyomon követése érdekében rendszeresen találkoznak majd az év során a résztvevők, legközelebb február 23-án.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület logója
Százvölgy Természetvédelmi Egyesület logója
Duna-Ipoly Nemzeti Park logója

Széles körű együttműködés indult Tatán a vadludakért